Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ρητορικός Όμιλος

Η ρητορική τέχνη είναι η τέχνη της αποτελεσματικής επικοινωνίας με έμφαση στον δημόσιο προφορικό λόγο. Για πολλούς αιώνες η διδασκαλία της τέχνης του «ευ λέγειν» μέσω ρητορικών γυμνασμάτων ήταν ένα από τα 3 θεμέλια της κλασικής παιδείας μαζί με τη Λογική και τη Γραμματική. Ο Ρητορικός Όμιλος Δημοτικού σκοπεύει να προσφέρει στα παιδιά ευκαιρίες καλλιέργειας στο χειρισμό του λόγου και να τα φέρει σε επαφή με το δημιουργικό τους εαυτό, δίνοντάς τους τη δεξιότητα της ενεργητικής ακρόασης, τη δυνατότητα της κριτικής σκέψης και την αυτοπεποίθηση να εκφράζουν τη γνώμη τους δημόσια με θάρρος και σεβασμό στους άλλους και στον εαυτό τους. Στις εβδομαδιαίες συναντήσεις του ομίλου, τα μέλη του θα εξασκηθούν στη δημόσια ομιλία και την ομαδική συζήτηση μέσα από δραστηριότητες ακουστικής και χρονικής αντίληψης, χρήση λεξικού, αφήγηση ιστοριών, απαγγελία ρητών και παροιμιών, εκφραστική ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων και εκφώνηση προετοιμασμένων και αυτοσχέδιων ομιλιών.

Οι αξίες που εμπνέουν τη λειτουργία του ρητορικού ομίλου είναι η ισηγορία (ισότητα στο λόγο), η παρρησία (θάρρος της προσωπικής γνώμης), η ανοχή στις διαφορετικές απόψεις, η ομαδική συνεργασία και η προσωπική ευθύνη στην αυτοβελτίωση μέσα σε ένα υποστηρικτικό και δημοκρατικό πλαίσιο.

Οι συναντήσεις του ομίλου είναι εβδομαδιαίες, διαρκούν δύο σχολικές ώρες, χωρίς ενδιάμεσο διάλειμμα και προϋποθέτουν τη χρήση λεξικού τσέπης ή μαθητικού λεξικού, ενός 80φυλλου κλασικού μπλε τετραδίου και μερικών λευκών σελίδων εκτυπωτή, ενώ είναι καλό να έχουν μία διαφάνεια για φωτοτυπίες που θα μοιράζονται. Το κόστος είναι 15ευρώ ανά μαθητή/μαθήτρια ανά μήνα (δηλαδή ανά τέσσερεις εβδομαδιαίες συναντήσεις, με αναπλήρωση σε περίπτωση ενημερωμένης απουσίας του εκπαιδευτή) και προπληρώνεται στην αρχή του μήνα. Συστήνεται να υπάρχει σύντομη εβδομαδιαία οικογενειακή συζήτηση στο σπίτι για το τι έμαθαν και το τι έκαναν στον όμιλο με στόχο τη ρητορική τους εξάσκηση αλλά και την παρακολούθηση της προόδου τους από τους γονείς. Στο τέλος της χρονιάς υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης ενδοσχολικών ή διασχολικών ρητορικών αγώνων ή/ και πλαισίωση της σχολικής εορτής με ρητορικές δραστηριότητες και ανάληψη ρόλου συντονιστή από εκείνους και εκείνες που θα το επιθυμήσουν.

Μανώλης Πολυχρονίδης, εκπαιδευτής ρητορικής – πολιτικός επιστήμονας
210-6393186, 6908973788, mpolychronides@yahoo.com

1 σχόλιο:

  1. Απαντώντας σε προσωπικό email ο κ.Πολυχρονίδης πρόσθεσε:

    Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι μόνο από τη στιγμή που δημιουργηθεί μια τακτικότητα στις συναντήσεις αρχίζουν τα μέλη του ομίλου να εξελίσσουν τις δεξιότητες τους. Ορατά αποτελέσματα θα προκύψουν μόνο μετά από μερικούς μήνες συστηματικής παρακολούθησης και αφοσιωμένης συμμετοχής.
    Θέλω να επισημάνω ότι η λειτουργία του ρητορικού ομίλου δεν στηρίζεται στην παραδοσιακή αντίληψη του σχολικού μαθήματος με ορισμένη ύλη που πρέπει να καλυφθεί (αν και φυσικά υπάρχουν γενικές και ειδικές αρχές/αξίες όπως και συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί στόχοι). Επομένως, δεν υπάρχει ορισμένος αριθμός μαθημάτων, αλλά ένα ευχάριστα υποστηρικτικό ομαδοσυνεργατικό πλαίσιο που προσφέρει διαφορετικές "σκαλωσιές" όπου το κάθε μέλος, ανάλογα με τις δυνατότητές του και την αφοσίωσή του, να "χτίσει" τις απαραίτητες δεξιότητες επικοινωνίας όσο γρήγορα ή όσο αργά εκείνο επιθυμεί. Ο ρόλος μου ως εκπαιδευτή/προπονητή είναι να εμπνεύσω τα μέλη του ομίλου, τόσο ομαδικά όσο και εξατομικευμένα, να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και μέσα από την επανάληψη, τη συνέπεια και τη συστηματικότητα να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους να δοκιμάζουν ολοένα και πιο απαιτητικές δραστηριότητες που σταδιακά θα τους βοηθήσει καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους ώστε να γίνουν καλύτεροι δημόσιοι ομιλητές.
    Θα μπορούσα να διοργανώσω, στο χώρο που θα μου υποδείξετε, μια δειγματική διδασκαλία μίας ώρας, όπου οι μαθητές καλό είναι να έχουν μαζί τους μερικές λευκές σελίδες και μολύβι/στυλό, καθώς και ένα λεξικό τσέπης/μαθητικό λεξικό, ώστε να με γνωρίσετε προσωπικά αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές αλλά και στους γονείς να βιώσουν εκείνα που ένα κείμενο μόνο να υποψιάσει μπορεί.

    Με εκτίμηση για το ενδιαφέρον σας και με προθυμία για μια δια ζώσης δειγματική συνάντηση,

    Μανώλης Πολυχρονίδης Μ.Δ.Ε.
    Εκπαιδευτής ρητορικής – πολιτικός επιστήμονας
    210-6393186, 6908973788, mpolychronides@yahoo.com


    Ποιος είναι ο Μανώλης Πολυχρονίδης;

    Ο Μανώλης Πολυχρονίδης είναι εκπαιδευτής ρητορικής και πολιτικός επιστήμονας με προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και την Κοινωνιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
    Έχει επίσης ολοκληρώσει με υψηλή διάκριση σπουδές Οικονομικής Επιστήμης στο Αμερικάνικο Κολέγιο Αγίας Παρασκευής - Deree College όπου και δραστηριοποιήθηκε στα αγγλικά με τους φοιτητικούς αγώνες αντιλογίας (debating) και το 1999 κέρδισε τους τελικούς του Πανευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Αντιλογίας στην κατηγορία των μη γηγενών ομιλητών.
    Από το 2000 έχει εργαστεί ως προπονητής ρητορικών αγωνισμάτων στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία (Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία, Σχολή Μωραϊτη, Εκπαιδευτήρια Δούκα).
    Έχει διοργανώσει διασχολικούς ρητορικούς αγώνες και έχει συμμετάσχει ως κριτής και εκπαιδευτής κριτών στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας και στους Διασχολικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και ως κριτής σε Panhellenic Forensics Tournaments.
    Τον τελευταίο χρόνο, συνεργάστηκε ως εκπαιδευτής ρητορικής με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στις Διαπραγματεύσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), συμμετείχε στη διοργάνωση, συντονισμό και αξιολόγηση του Σεμιναρίου Πολιτικής Σκέψης (Κύκλος Α’) που διοργάνωσε η ΜΚΟ «Ευρωπαϊκή Έκφραση» με τη στήριξη του Γερμανικού Ιδρύματος Friedrich Naumann και δημιούργησε τον Ρητορικό Όμιλο του 15ου Δημοτικού Αμαρουσίου.
    Είναι ιδρυτικό μέλος και νυν ταμίας της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση
    [rhetoricedu.com].
    Είναι ενεργό μέλος δύο ομίλων ρητορικής τέχνης ενηλίκων Toastmasters
    (αγγλόφωνο – www.toastmasters.gr και ελληνόφωνο www.ritoriki.gr)

    ΑπάντησηΔιαγραφή