Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Κανόνες υγιεινής και καθορισμός προϊόντων που διατίθενται από τα κυλικεία

Το  σχολείο είναι  ο  χώρος  οπού  το  παιδί  αφιερώνει αρκετό μέρος του  χρόνου του. Μέσα  σε  αυτό   το περιβάλλον  βάζει  τις  βάσεις του  για το  μέλλον της  πνευματικής  του ανάπτυξης  αλλά  και  διαμορφώνει  σωστές  ή  όχι  συνήθειες  αν  του δοθούν  τα κατάλληλα ερεθίσματα. Η περίοδος  αυτή χαρακτηρίζεται   από  την υιοθέτηση  σωστών διατροφικών  επιλογών  και αθλητικής  συνείδησης.


Σύμφωνα με  τις παγκόσμιες μετρήσεις  κάτι τέτοιο στην Ελλάδα δεν  το έχουμε καταφέρει.
Η  παγκόσμια  Επιστημονική  κοινότητα  δίνει  έμφαση  σε  πολιτικές  και στρατηγικές  που  έχουν  στόχο  την καταπολέμηση  της  παιδικής  παχυσαρκίας  και  την καλυτέρευση της  Δημόσιας υγείας.
Γι αυτό  οι  κοινωνίες  θα  πρέπει να  ξεκινούν όλες  τους  τις  δράσεις   και πολιτικές στρατηγικές  από το   κομμάτι  της κοινωνίας  που  βρίσκεται  στην αφετηρία της,  τα παιδία.


Στη  λίστα των σχολικών κυλικείων:
  • Προσθήκη τροφίμων με προδιαγραφές και έμφαση σε μειωμένο κορεσμένο λίπος και αλάτι
  • Περιορίζουμε τα trans λιπαρά και τις θερμίδες
  • Αφαιρούμε όσο το δύνατο προσθετα, γλυκαντικά, χρωστικές
Καθορισμός επιτρεπομένων ειδών

1.   Τα κυλικεία με «άδεια μόνο διάθεσης» θα πωλούν μόνο συσκευασμένα τρόφιμα, ενώ αυτά με «άδεια προετοιμασίας και διάθεσης» θα έχουν τη δυνατότητα της επί τόπου παρασκευής  συγκεκριμένων προϊόντων.
2.   Ο κατάλογος των προϊόντων που επιτρέπεται να διατίθενται στα σχολικά κυλικεία:
  • Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό) με τυρί ή και γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας).
  • Απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια, φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g).
  • Σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g).
  • Μουστοκούλουρα (σε ατομική συσκευασία έως 60g).
  • Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση (σε ατομική συσκευασία έως 60g).
  • Τυρόπιτα ή Σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι.
  • Γιαούρτι «παντός τύπου».
  • Φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία).
  • Ξηρά φρούτα, όπως σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
  • Γάλα με λίγα λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα).
  • Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (έως 150ml).
  • Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml).
  • Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.
  • Καφές και αφεψήματα (μόνο για το προσωπικό).
  • Για τα σχολικά κυλικεία των Γυμνασίων, Λυκείων και Νυχτερινών Σχολείων στον παραπάνω κατάλογο προστίθενται:
  • Ξηροί καρποί, ανάλατοι (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
  • Μέλι, σε ατομική συσκευασία.
  • Χαλβάς και παστέλι «παντός τύπου» (σε ατομική συσκευασία έως 50g).
  • Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση (σε μικρή συσκευασία έως 30g).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
Κανόνες υγιεινής και καθορισμός προϊόντων που διατίθενται από τα κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων όλων των βαθμίδων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου